Munkahelyi baleset

Ön tisztában van azzal, hogy mi a különbség a baleset, munkahelyi baleset és foglalkozási megbetegedés között?

Munkahelyi baleset

Kívánom, hogy egyik olvasóm se találkozzon közelebbről ezzel a fogalommal, de ha mégis megtörténik a baj, akkor nagyon fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy üzemi baleset, foglalkozási megbetegedés vagy "sima" baleset történt-e, hiszen ezek közt húsba - és pénztárcába - vágó a különbség!

Baleset: az emberi szervezetet ért olyan egyszeri külső hatás, amely a sérült akaratától függetlenül, hirtelen vagy aránylag rövid idő alatt következik be, és sérülést, mérgezést vagy más (testi, lelki) egészségkárosodást, illetőleg halált okoz.

Munkabaleset: az a baleset, amely a munkavállalót a szervezett munkavégzés során vagy azzal összefüggésben éri, annak helyétől és időpontjától és a munkavállaló (sérült) közrehatásának mértékétől függetlenül. A munkavégzéssel összefüggésben következik be a baleset, ha a munkavállalót a foglalkozás körében végzett munkához kapcsolódó közlekedés, anyagvételezés, anyagmozgatás, tisztálkodás, szervezett üzemi étkeztetés, foglalkozás-egészségügyi szolgáltatás és a munkáltató által nyújtott egyéb szolgáltatás stb. igénybevétele során éri.
Nem tekinthető munkavégzéssel összefüggésben bekövetkező balesetnek (munkabalesetnek) az a baleset, amely a sérültet a lakásáról (szállásáról) a munkahelyére, illetve a munkahelyéről a lakására (szállására) menet közben éri, kivéve, ha a baleset a munkáltató saját vagy bérelt járművével történt. Az irányadó bírói gyakorlat szerint a megemelés, megroppanás, megrándulás nem minősül balesetnek akkor, ha az a dolgozó belső, alkati adottságának a következménye. Ha a sérülés külső hatás hiánya miatt nem minősül balesetnek, úgy az munkabaleset, tb. szempontból pedig üzemi baleset sem lehet.

Foglalkozási megbetegedés: a munkavégzés, a foglalkozás gyakorlása közben bekövetkező heveny és idült, valamint a foglalkozás gyakorlását követően megjelenő vagy kialakuló idült egészségkárosodás.

A „normál” táppénz (eltekintve az első 15 nap alatti betegszabadságtól) összege a távolléti díj 60%-a (kórházi ellátás esetén csak 50%), ezzel szemben üzemi baleset vagy foglalkozási megbetegedés esetén nemcsak 100%-os távolléti díjra válik jogosulttá a munkavállaló, de a felgyógyulásához előírt gyógyszerekre és más eszközökre is teljes támogatást vehet igénybe.

www.facebook.com/drbakonyililla
www.drbakonyililla.hu

2016 augusztus30.