A Csíki sör betiltásáról

Pár óra alatt bejárta a sajtót az a hír, miszerint a román bíróságok a Heineken keresete folytán betiltották az igazi Csíki sör gyártását, és kötelezték a tulajdonost, hogy vonjon vissza a forgalomból és semmisítsen meg minden jogsértő terméket.

A Csíki sör betiltásáról

A döntés oka az volt, hogy a bíróság álláspontja szerint az Igazi Csíki Sör megjelölés az összetévesztésig hasonlít a Heineken által forgalmazott Ciuc Premium termék megjelölésével.

Ami külön érdekes az ügyben, hogy az EU védjegyhivatala viszont a Csíkieknek adott igazat, kimondta, hogy nem összetéveszthető a két sör, így lényegében két ellentétes döntés van hatályban.

Én 5 pontban foglalnám össze a - jogi és saját - véleményemet:

1. Az EU-s szabályok a tagországokra kötelezőek, így álláspontom szerint az EU-s kötelezően alkalmazandó jogszabályokat, és egy EU-s hivatal döntését nem söpörhette volna le az asztalról a román bíróság, kialakult egy egységes jogértelmezés, amit ők semmibe vettek

2. Jogilag és ténybelileg sem áll fenn a megtévesztés lehetősége, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy az értelmes, tájékozott fogyasztóból kell kiindulni, aki nem fogja összekeverni a két terméket. Nem tudom, hogy ez a jogi álláspont megfelelő erővel lett-e képviselve a perben. Nekem is volt pár olyan ügyem, ahol nagyot kellett harcolni, de győztesen jöttünk ki belőle ;)

3. Egyszerűen nem értem a Heinekent, hogy miért zavarja egy, a román piacon elhanyagolható méretű kis cég. Illetve miért nem voltak hajlandóak megegyezni a céggel, miért használták fel piaci erejét, hogy elnyomjanak egy kis vállalkozást, aki egyáltalán nem zavarja a köreiket

4. Biztos vagyok benne, hogy nem jogi, hanem politikai szempontok játszottak szerepet a döntésben, ami egyben szomorú és felháborító.

5. Apukám azt mondja, hogy a Csíki sör nagyon jó, a Ciuc meg nem, és én hiszek neki :) Én a magam részéről hanyagolni fogom a Heineken termékeket....

Ha úgy gondolja, hogy a cikk segített megérteni a helyzetet, ossza meg ismerőseivel is! És hajrá Igazi Csíki Sör!

www.facebook.com/drbakonyililla
www.drbakonyililla.hu

2017 január30.