Családok otthonteremtési kedvezménye 2.

A cikksorozat második részében szó lesz többek között a lakás és új lakás fogalmáról is

Családok otthonteremtési kedvezménye 2.

Aki nem olvasta volna az előző bejegyzésemet, annak felhívom figyelmét arra, hogy a válaszadás a hatályos jogszabályok alapján történik, nem egyes véleményeket, híreket közlök, mert ezek nem jelentenek hiteles tájékoztatást. Illetve jelzem azt is, hogy előfordulhat, hogy a cikkek alapján úgy tűnik, hogy Ön igénybe tudja venni a CSOK-ot, de valamely különleges ok miatt – mely a kérdések és így a válaszok között nem szerepel –, mégsem kaphatja meg a támogatást, és mivel minden eset egyedi, ezért az ilyen egyes különleges, eltérő esetekből eredő tévedésekért felelősséget sajnos nem tudok vállalni.

 

1. Mi számít lakásnak? Van egy házunk, amit bővítenénk, és ami papíron külterületi/nyaraló/tanya ingatlan, de ténylegesen benne lakunk, ez megfelelő?

Nem, a tanya/külterületi ingatlan/nyaraló nem támogatott sem vásárlás, sem bővítés szempontjából. A lakás fogalmát pontosan meghatározza a törvény: lakás az ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott vagy - új lakás építése esetén − ilyenként feltüntetésre váró ingatlan a hozzá tartozó földrészlettel. Tehát a nem lakóingatlanként nyilvántartott ingatlan, például nyaraló, tanya akkor sem megfelelő, ha ténylegesen alkalmas lakhatásra, így bővítésére nem vehető igénybe CSOK. A vásárlásnál is figyeljünk oda arra, hogy mi a kiszemelt ingatlan ingatlan-nyilvántartásbeli minősítése, nehogy emiatt essünk el a kedvezménytől!

 

2. Mit jelent az, hogy „új lakás”?

Ezt is meghatározza a jogszabály. Tehát új lakás 1. a meglévő épület vagy épületrész átalakítása kivételével az alapozási munkáktól kezdve teljes egészében újan épített, vagy emeletráépítéssel, tetőtér-beépítéssel megvalósuló, a lakhatás feltételeinek a jogszabályok szerint megfelelő lakóegység, amely miután elkészült, használatbavételi eljárásra köteles, 2. az újonnan épített lakás, amelyet cég/egyéni vállalkozó természetes személy részére történőeladás céljára épít, építtet, és amelyet előszörmagánszemély részére értékesítenek, vagy másodszor értékesítenek magánszemélynek, feltéve, hogy a második eladó hitelintézet vagy ingatlan-forgalmazással üzletszerűen foglalkozó cég, vállalkozó.

 

3. Nem vagyunk házasok párommal, de van 2 gyermek és úton a 3. Elméletileg volt róla szó, hogy ha már megvan a 3 gyerek nem kötelező a házasság ahhoz, hogy CSOK-ot kaphassunk?

Igen, ez így igaz, ilyen esetben nem feltétel a házasság. A három meglévő gyermek után igénybe vett támogatás esetén nem „házaspárról” beszél a jogszabály, hanem támogatott személyről, akik így nem csak házastársak lehetnek.

 

4. A feleségem csak 4 órás állásban dolgozik, ez akadálya annak, hogy CSOK-ot kapjunk?

Nem, ez önmagában nem akadály. Arra azonban figyelni kell, hogy minimum biztosítási időt is meghatároztak a jogalkotók, és más feltételeknek is meg kell felelnie a házaspárnak.

 

5. Úgy döntöttünk a feleségemmel, hogy CSOK-ot is igénybe veszünk az ingatlan-vásárláshoz, kell-e, és kinek kell ezt jeleznünk? Vagy elég, ha egy sima adásvételi megkötése után bevisszük az iratokat egy bankba?

A második kérdéssel kezdeném: nem, nem elég az, ha egy sima szerződés megkötése után kívánjuk felvenni a CSOK-ot, a szerződést eleve úgy kell megírnia az ügyvédnek, hogy minden feltétel szerepeljen abban, ami a CSOK kiutalásának a feltétele. Érdemes tehát olyan ügyvédhez fordulni, aki részletesen ismeri a CSOK szabályait, hogy a szerződést is megfelelően tudja megírni. Ha megvan a hibátlan szerződés, akkor pedig egy bankban kell igényelni – díjfizetés mellett, ami a csok összegének 1.5%-a, de maximum 30 ezer forint lehet – a CSOK-ot. Ezt körülbelül úgy kell elképzelni, mint egy hitelbírálatot, a bank megnézi, hogy megfelelünk-e a feltételeknek, beadtunk-e minden szükséges iratot, és ha igen, kiutalják az igényelt összeget. Itt is azt javaslom, mint egy normál hitelfelvétel esetében, hogy előzetesen tájékozódjunk arról, hogy megfelelünk-e minden feltételnek, ne a szerződés megkötése után érjen minket kellemetlen meglepetés, hogy az összeg, amivel számoltunk a vásárlásnál, mégsem áll rendelkezésre!

 

Amennyiben valaki már eljutott addig, hogy megtalálta a tökéletes ingatlant, meg tudja vásárolni azt - CSOK-jogosult, illetve egyébként megvan arra a fedezete -, és szerződést kíván kötni, az adásvételi szerződés megkötéséhez keressen elérhetőségeim (e-mail, telefon) bármelyikén!

www.facebook.com/drbakonyililla

www.drbakonyililla.hu

2016 január08.