Családok Otthonteremtési Kedvezménye 3.

Ebben a részben közkeletű tévedéseket oszlatok el

Családok Otthonteremtési Kedvezménye 3.

A válaszadás a jogszabályok alapján történik, és előfordulhat, hogy a válaszok alapján úgy tűnik, hogy Ön igénybe tudja venni a CSOK-ot, de valamely különleges ok miatt – mely a kérdések és így a válaszok között nem szerepel –, mégsem kaphatja meg a támogatást, és mivel minden eset egyedi, ezért az ilyen egyes különleges, eltérő esetekből eredő tévedésekért felelősséget sajnos nem tudok vállalni.

 

1. Felújításra – nem bővítés - lehet igényelni CSOK-ot? Akadálymentesítésre lehet CSOK-ot kapni?

Nem. A jogszabály az új lakás építését, használt és új lakás vásárlását, valamint lakás bővítését támogatja, a felújítás nem szerepel a támogatott célok között. Az akadálymentesítés is gyakorlatilag felújítás, nem támogatott lakáscél, így arra sem lehet CSOK-ot kapni.

 

2. Kihagyhatatlan a lehetőség, ezért mindenki fel fogja venni, és vesz egy lakást Pesten, amit kiad. Lesz erre pénze az államnak?

Igen, valóban jó lehetőségről van szó, de én óva intek mindenkit attól, hogy gondolkodás és tájékozódás nélkül belevágjon a CSOK-ba, különösen annak kedvezményes hitel részébe. Nagyon nagy tévedés, hogy a felvett összegből vásárolt lakást egyszerűen kiadhatja a támogatott személy, ha ezt megteszi, megszegi a szerződést, és vissza kell fizetnie a támogatás összegét büntetőkamattal együtt 60 napon belül! Ugyanis a támogatással megvásárolt lakásban kell laknia az igénylőknek és a gyermekeknek, akikre tekintettel a támogatást felveszik, amit 10 éves elidegenítési és terhelési tilalom biztosít! A cél a gyermekek, családok lakhatásának biztosítása, nem gazdasági szempontú, kiadásra történő ingatlanvásárlás. Megjegyzem továbbá, hogy sokan nem felelnek meg a jogszabályi feltételeknek, ezért eleve nem tudják majd igénybe venni ezt az otthonteremtési kedvezményt. Az állam egy nagy, felülről nyitott, tehát emelhető keretet biztosított a célra, és hangsúlyozták, hogy elegendő forrás fog rendelkezésre állni attól függetlenül, hogy ma még senki nem tudja, hogy hány igénylő lesz – ezért érdemes időben lépni.

 

3. KHR-es vagyok, tényleg nem kaphatom meg a 10 millió forintos CSOK-ot? Pedig ez nem is hitel, mi ennek az oka?

Igen, tényleg nem kaphatja meg a 10 millió forintot az aki a központi hitelinformációs rendszerben szerepel, a jogszabály szövege szerint akkor igényelhető a 10 millió forintos CSOK, ha az igénylő és házastársa vonatkozásában a családok otthonteremtési kedvezménye igénylésének időpontjában a központi hitelinformációs rendszerről szóló 2011. évi CXXII. törvény 11. § (1) bekezdése szerinti tartozás nincs nyilvántartva, vagy az igénylő a KHR-ben szereplő tartozását már legalább egy éve teljesítette. Ennek oka feltehetőleg az, hogy az állam azokat kívánja támogatni, akik esetében nem merült fel olyan probléma, hogy tartósan nem tettek eleget fizetési kötelezettségüknek, hiszen ha valaki szerepel a KHR-ben, akkor egy esetleges visszafizetési kötelezettség esetében sem bízhat az állam abban, hogy az adós megfizeti majd tartozását, ezt a kockázatot előre ki kívánták zárni.

 

4. Bármekkora új ingatlant lehet venni a CSOK-ból?

Nem. A jogszabály elsődleges célja, hogy a gyermekek és a család lakhatását biztosítsa, ehhez viszont szükséges az, hogy a vásárolt ingatlan egy minimális területnagyságnak megfeleljen, melyet a jogszabály meghatároz. Például a 10 millió forintos támogatást akkor lehet igénybe venni, ha az építeni kívánt vagy vásárolt új lakás hasznos alapterülete legalább 60 m2,egylakásos lakóépület hasznos alapterülete legalább 90 m2.

 

5. Hitel kiváltására, meglévő hitel végtörlesztésére lehet használni a CSOK-ot?

Nem, nem lehet, a jogszabály meghatározza azokat a lakáscélokat (bővítés, új és használt lakás vásárlása), amire a CSOK-ot igénybe lehet venni, és az államilag kamattámogatott hitel is lakásvásárlásra használható, nem pedig hitelkiváltásra. Természetesen azt meg lehet tenni, hogy a hiteles lakást eladja a tulajdonos, kifizeti az ingatlant terhelő hitelt, és a CSOK felvételével másik lakást vásárol, de ekkor a kapott vételárat az új ingatlan vásárlásához fel kell használni, illetve számolni kell a végtörlesztés költségeivel is. Azt azonban nem tartom kizártnak, hogy a bankoknak esetleg lesznek speciális ajánlatai egy ilyen helyzet megoldására, ezért érdemes lehet érdeklődni a bankfiókokban.

 

Hamarosan jövök további 5 kérdéssel és válasszal, kísérjék folyamatosan figyelemmel az oldalt!

 

2016 január13.