Családok Otthonteremtési Kedvezménye 4.

5 kérdés - 5 válasz, melyben kiderül többek között, hogy mi a helyzet a tetőtér-beépítéssel, és hogy a külföldi vagy külföldön dolgozó személyek igénybe vehetik-e a támogatást

Családok Otthonteremtési Kedvezménye 4.

Egy kis szünet után jöjjön újabb 5 kérdés és 5 válasz a CSOK-ról! (Ismétlés a tudás anyja: a válaszadás a jogszabályok alapján történik, ígyelőfordulhat, hogy a válaszok alapján úgy tűnik, Ön igénybe tudja venni a CSOK-ot, de valamely különleges ok miatt – mely a kérdések és így a válaszok között nem szerepel –, mégsem kaphatja meg a támogatást, és mivel minden eset egyedi, ezért az ilyen eltérő helyzetekből eredő tévedésekért felelősséget sajnos nem tudok vállalni.)

 

1. Mi a helyzet a tetőtér-beépítéssel? Erre is igénybe lehet venni a CSOK-ot?

Igen, tetőtér-beépítésre is igénybe lehet venni a CSOK-ot. Nagyon fontos azonban, hogy a tetőtér-beépítések nagy része bővítésnek minősül, így csak a bővítés után járó CSOK-ot lehet megkapni utána. A 10 milliós, új lakás vásárlásához/építéséhez kapcsolódó kedvezmény csak akkor vehető igénybe, ha teljesen új ingatlan létesül, tehát például önálló közművekkel kell rendelkeznie az ingatlannak, sőt, több esetben hallottam, hogy a bankok a gyakorlatban megkövetelik azt is, hogy külön helyrajzi számra kerüljön a tetőtérben lévő lakás.

 

2. A férjem külföldi, mi is jogosultak vagyunk a támogatásra?

Igen, a jogszabály szerint a családok otthonteremtési kedvezményét igényelheti tömören összegezve: a magyar állampolgár és az, akit a magyar állampolgár jogai illetnek meg; az, aki a szabad mozgás és a három hónapot meghaladó tartózkodás jogát Magyarország területén gyakorolja, és bejelentett lakóhellyel rendelkezik;a harmadik országbeli állampolgár, ha bevándorolt vagy letelepedett jogállással rendelkezik;a hontalan, ha ilyen jogállásúnak ismerték el; amenekült vagy oltalmazott, ha ilyen jogállással rendelkezik.

 

3. Külföldön dolgozók is igénybe vehetik a CSOK-ot?

Igen, de nem szabad elfelejteni, hogy ebben az esetben vissza kell költözniük az országba, hiszen 10 évig a CSOK-ból vásárolt ingatlanban kell biztosítania a lakhatását az igénylőnek és azoknak, akikre tekintettel az igénylés történt („apa, anya, gyerekek, csupa szív, szeretet”). Illetve fontos még megjegyezni, hogy ilyen esetben a külföldi munkaviszonyról is igazolásokat kell beszerezni, és ezeket hiteles magyar fordítással kell benyújtani az elbíráló hitelintézethez.

 

4. Ha valaki használt lakás vásárlásra igényli a CSOK-ot, abban az esetben nem szempont a KHR-listán szereplés?

Ez így igaz, a jogszabály a 10 milliós CSOK-nál írja kizáró feltételként a KHR-listán szereplést.

 

5. Mi történik akkor, ha 10 éven belül el kívánom adni a CSOK-kal vásárolt ingatlant? Mindent vissza kell fizetnem?

Igen, főszabályként vissza kell fizetni, mivel 10 évig a CSOK-ból vásárolt ingatlanban kell megvalósulnia a lakhatásnak, ezt elidegenítési és terhelési tilalom biztosítja az ingatlan tulajdoni lapjára bejegyezve. A régi „szocpol”-nál is volt azonban arra lehetőség, hogy átvigye a hitelt a tulajdonos a régi ingatlanról egy újra, természetesen akkor, ha az újat is megfelelőnek minősítették, és ehhez kapott a tulajdonos hozzájárulást. Sajnos ezt nem szabályozza a jogszabály, így azt kell irányadónak tekinteni, hogy ha eladja 10 éven belül valaki a CSOK-os ingatlant, a teljes felvett támogatást vissza kell fizetnie.

 

Az eddig megjelent cikkek itt elérhetőek:

http://www.drbakonyililla.hu/hirek/csaladok-otthonteremtesi-kedvezmenye-1-/

http://www.drbakonyililla.hu/hirek/csaladok-otthonteremtesi-kedvezmenye-2-/

http://www.drbakonyililla.hu/hirek/csaladok-otthonteremtesi-kedvezmenye-3-/

http://www.drbakonyililla.hu/hirek/csaladok-otthonteremtesi-kedvezmenye-4-/

 

 

2016 február03.