Elektronikus perek

2016. január 01. napjától kiszélesedik és sok esetben kötelezővé válik az elektronikus peres eljárás

Elektronikus perek

A Polgári perrendtartás (1952. évi III. törvény) módosítása alapján 2013. január 1. napjától a törvényszékeken elsőfokon újonnan induló polgári perekben az ügyfelek számára – függetlenül attól, hogy képviselővel vagy képviselő nélkül jártak el - választható vált az elektronikus kommunikáció lehetősége, tehát az, hogy beadványaikat elektronikus úton küldjék meg a bíróság részére, és ők is elektronikusan kapjanak iratokat.

2016. január 01. napjától - többszöri halasztás után - azonban nem csak lehetőség, hanem sok esetben kötelező lesz az elektronikus kapcsolattartás a bíróságokkal, mely kezdetben jelentős terhet - ügyfélkapu, Általános Nyomtatványkitöltő rendszer használata, online illetékfizetés, stb. - fog róni különösen a vállalkozásokra és a jogi képviselőkre.

Kötelező lesz tehát az elektronikus kommunikáció, kapcsolattartás:

- vállalkozások számára

- ha a fél jogi képviselővel jár el

- a szakértővel

Ezeket a szabályokat nagyon komolyan kell venni, mert a nem elektronikus úton történő benyújtásnak nem kizárólag az a szankciója, hogy például a keresetlevél idézés kibocsátása nélkül elutasításra kerül, vagy a benyújtott beadvány hatálytalan, hanem a törvény kötelezően alkalmazandó bírságot is előír ezen esetre.

2015 december01.